Andere cases van Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau

Foto bij Cases

Yellow Dot onderzoek - printeridentificatie

Wanneer je een dreigbrief ontvangt is dat natuurlijk heel vervelend en daarom wil je graag weten van wie deze afkomstig is. Vaak is de eerste gedachte om te laten onderzoeken of er wellicht DNA-sporen of vingerafdrukken op de getypte brief of envelop aanwezig zijn die naar de afzender kunnen leiden.

Aan dergelijk onderzoek kleven echter wel met regelmaat beperkingen. Zo moet bijv. de ‘verdachte’ vrijwillig meewerken om vergelijkingsmateriaal af te staan. Echter, wanneer diegene inderdaad de afzender is, is de kans natuurlijk gering dat hij of zij daartoe bereid is.

Gelukkig zijn er ook nog andere mogelijkheden die zeer efficiënt, maar relatief onbekend zijn. Onderzoek naar yellow dots / tracking dots is er daar één van.

Yellow dots, ook wel tracking dots genoemd, zijn minuscule gele stipjes die samen een codering vormen. Ze worden achtergelaten op, of beter gezegd meegegeven aan, prints / afdrukken die middels (moderne) laserprinters zijn vervaardigd. De yellow dots zijn met het blote oog niet zichtbaar, maar kunnen met behulp van een forensische lichtbron eenvoudig in beeld worden gebracht.

Recent verrichtte het NFO voor een bedrijf een yellow dot onderzoek nadat de directeur van dat bedrijf geprinte dreigbrieven ontving en hij vermoedde dat deze afkomstig waren van een medewerker. 

Uit vooronderzoek aan de dreigbrieven bleek al snel dat deze allemaal over yellow dots beschikten en zelfs allemaal dezelfde codering hadden. Dit betekent dat alle dreigbrieven zijn geprint middels dezelfde printer.

Aan de directeur werd gevraagd of hij een vermoeden had welke werknemer verantwoordelijk kon zijn voor het versturen van de brieven. Er bleken daarvoor drie personen in aanmerking te komen.

Allereerst werd onderzocht tot welke printers deze medewerkers toegang hadden en welke ze doorgaans gebruikten. Van de drie medewerkers bleek één medewerker ook thuis een printer van het bedrijf te hebben. Deze medewerker werkte vaak vanuit huis en nam met regelmaat thuis geprinte documenten zoals verslagen mee naar zijn werk. Deze deelde hij dan uit tijdens vergaderingen.

Op basis van ervaring en onderbuikgevoel besloten de deskundigen om enkele van de geprinte verslagen te onderzoeken, en inderdaad, u raadt het al: ook deze beschikten over yellow dots én bleken dezelfde codering te hebben als de dreigbrieven.

Voor de directeur bestond over de herkomst van de dreigbrieven geen twijfel meer, maar in theorie zou een andere medewerker / persoon toegang hebben kunnen gehad tot de printer in kwestie.

In overleg met de directeur is daarom besloten om de betreffende medewerker op zijn thuislocatie te interviewen, zodat ook proefprintjes met de aldaar aanwezige printer konden worden gemaakt.

Gedurende het interview bekende de medewerker de brieven, uit rancune wegens het uitblijven van een beloofde promotie, te hebben verstuurd.

 

 

Wij bellen u graag even terug!

Wilt u meer informatie?
Laat uw naam en telefoonnummer achter. U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.


Wist u dat...

...C. Verhulst één van de drie geregistreerde handtekeningdeskundigen van Nederland is?

Lees meer
Vragen over onze diensten?
Neem vrijblijvend contact met ons op

NFO werkt onder andere voor: