Ander nieuws van Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau

Foto bij Nieuws

Postbezorgers tekenen massaal zelf voor ontvangst - Hoe prestatiedruk leidt tot vervalsing

Pakketten/belangrijke stukken die nooit aankomen terwijl er volgens de track and trace wel voor getekend is - niet door de ontvanger, maar door de postbezorger zelf.. Iedere maand ontvangen wij wel een aanvraag voor onderzoek naar deze mogelijke vervalsingen. Mensen betalen voor verzekerde post en verwachten dat hun bestellingen veilig en correct worden afgeleverd. Wanneer postbezorgers echter zelf tekenen voor ontvangst, raken mensen niet alleen hun geld kwijt, maar soms ook iets van grote emotionele waarde.

Helaas hebben we zelf ook ervaring met deze praktijken. Aangetekende post met belangrijke documenten werd door ons aangetroffen op de deurmat, zonder dat wij hiervoor hadden getekend. Hetzelfde gold voor een kantoormeubel waarvoor de postbezorger ten onrechte onze handtekening had gezet en buiten onder een afdak had geplaatst. Dit soort incidenten blijken op grote schaal voor te komen en hebben al meerdere malen de media gehaald. Dit is onacceptabel.

Een mogelijke oorzaak is de prestatiedruk waaronder postbezorgers staan. Vaak worden ze betaald voor het bezorgen van pakketten per stuk, wat betekent dat ze er belang bij hebben om zoveel mogelijk stukken te bezorgen.

Een handtekening onderzoek uitvoeren naar deze mogelijk vervalste handtekeningen is erg lastig wanneer het gaat om digitale handtekeningen gezet op een Ipad of vergelijkbaar. Deze zijn niet eenvoudig te vergelijken met 'natte' handtekeningen. Dit maakt het moeilijk om te bewijzen dat een handtekening niet van de ontvanger afkomstig is.

Verandering begint bij de afspraken tussen bezorgers en bezorgingsorganisaties. Het is cruciaal dat bezorgingsorganisaties een cultuur van integriteit en nauwkeurigheid bevorderen, waarbij eerlijke bezorging voorop staat.

Bovendien vinden wij het van essentieel belang om de mogelijkheid van natte handtekeningen te overwegen. Hoewel dit een extra stap lijkt, kan het plaatsen van natte handtekeningen door ontvangers helpen om de authenticiteit van ontvangst te waarborgen. Dit kan ook het proces van onderzoek en bewijsvoering vergemakkelijken wanneer er sprake is van vervalsing. Het is een belangrijke stap om de rechten van ontvangers te beschermen en eerlijke bezorging te waarborgen.

Heb jij ook te maken gehad met een mogelijk vervalste handtekening? Neem contact met ons op om te laten beoordelen of we iets voor jou kunnen betekenen. info@nfob.nl / 035- 820 0347
 

Wij bellen u graag even terug!

Wilt u meer informatie?
Laat uw naam en telefoonnummer achter. U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.


Wist u dat...

...C. Verhulst één van de drie geregistreerde handtekeningdeskundigen van Nederland is?

Lees meer
Vragen over onze diensten?
Neem vrijblijvend contact met ons op

NFO werkt onder andere voor: