Andere cases van Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau

Foto bij Cases

Onderzoek naar vernielingen

Voor een cliënt uit het oosten van het land heeft het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau een onderzoek verricht aangaande overlast en treiterijen. De overlast bestond uit het besmeuren met frituurvet en eieren van de woning van onze cliënt en het gooien van eieren en uitwerpselen op het tegelpad in de achtertuin.

Een langslepende ruzie vormde aanleiding tot het verdenken van de buren. In een eerder stadium was ook al het gooien van frituurvet door de buurvrouw bewezen geacht door de kantonrechter. Hiervan waren namelijk camerabeelden. Dit gegeven sterkte onze cliënt dan ook in zijn vermoeden dat opnieuw de buren verantwoordelijk waren voor de overlast.

Om steun te kunnen geven aan dit scenario was echter wel bewijs nodig. Daarom werden diverse mogelijkheden besproken om bewijsmateriaal te vergaren. Eén van die mogelijkheden was letterlijk na te gaan uit welke hoek de eieren vandaan kwamen. Om hier achter te komen heeft onze cliënt op ons verzoek iedere keer dat er eieren kapot waren gegooid op het tegelpad foto's genomen van de situatie. En iedere keer was het plaatje hetzelfde: een kapotte schaal met een uitgesmeerde vlek van eierstruif.

We besloten vervolgens een analyse te maken van de richting waaronder het ei de grond raakte, teneinde vast te kunnen stellen uit welke richting werd gegooid.


                   de blauwe pijl karakteriseert de direction of travel.

De vloeibare substantie in de schaal vertoont namelijk qua gedragingen grote overeenkomsten met bloeddruppels en bloedspatten en dergelijke onderzoeken worden dagelijks door onze deskundigen uitgevoerd.

Een druppel bloed die rechtstreeks naar beneden valt zal een ronde afzetting opleveren. Een druppel die onder een hoek valt levert een ovalere vorm op. Hoe kleiner de hoek, hoe ovaler de vorm. Dit gegeven gaat ook op voor een ei. Het ei beweegt zich met een bepaalde snelheid voort door de lucht waarbij de vloeibare substantie zich uitsmeert door het breken van de eierschaal bij de impact met de grond.

Op grond van het onderzoek konden we eenduidig concluderen dat de eieren steeds vanuit dezelfde richting werden gegooid. Door een denkbeeldige lijn te trekken ontdekten we dat het vanuit het dakraam van de buren gebeurde.

Dankzij de fotografische opnamen in combinatie met forensische onderzoekstechnieken en natuurkundige gegevens is dan ook uiteindelijk de zaak opgelost en de veroorzaker veroordeeld tot het vergoeden van de onderzoekskosten en de schade van onze cliënt. 

Wij bellen u graag even terug!

Wilt u meer informatie?
Laat uw naam en telefoonnummer achter. U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.


Wist u dat...

...C. Verhulst één van de drie geregistreerde handtekeningdeskundigen van Nederland is?

Lees meer
Vragen over onze diensten?
Neem vrijblijvend contact met ons op

NFO werkt onder andere voor: