Andere cases van Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau

Foto bij Cases

Stemvergelijkend onderzoek

De bedrijfsleider van een accountantskantoor deed een beroep op het NFO omdat hij via een anoniem nummer telefonisch werd bedreigd en afgeperst. Hij had geen idee wie er achter de bedreigingen zat maar meende wel de stem te herkennen. Omdat de bedrijfsleider al zijn telefoongesprekken middels een 'call record' app opnam besloot hij de telefoongesprekken terug te luisteren. Op enig moment dacht hij het bewuste gesprek te hebben gevonden maar door de aanwezigheid van achtergrondgeluiden kon hij dit niet met zekerheid zeggen. Een forensisch onderzoek moest daarom uitkomst kunnen bieden.  

De forensisch deskundigen analyseerden en vergeleken de beschikbare audiofragmenten waarna het onderzoek zich richtte op het filteren van de fragmenten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van technieken als ruisonderdrukking en hoogteverbetering. Door achtergrondgeluiden te dempen en het stemgeluid uit te filteren lukte het de experts om de stem zodanig uit te lichten dat duidelijk waarneembaar was dat beide stemmen toebehoorden aan één en dezelfde persoon.

Via de telefoongegevens kon daarna makkelijk achterhaald worden door wie de bedrijfsleider gebeld was. Rechercheurs binnen het NFO die de tactisch onderzoeken uitvoeren confronteerden de man met de bevindingen. In eerste instantie ontkende de man in alle toonaarden maar uiteindelijk gaf hij toe verantwoordelijk te zijn voor de dreigtelefoontjes. Hij bleek uit rancune te hebben gehandeld omdat de zaken voor hem niet zo verliepen als hij had gewild en het accountantskantoor hier naar zijn mening een aandeel in zou hebben gehad. 

Wij bellen u graag even terug!

Wilt u meer informatie?
Laat uw naam en telefoonnummer achter. U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.


Wist u dat...

...C. Verhulst één van de drie geregistreerde handtekeningdeskundigen van Nederland is?

Lees meer
Vragen over onze diensten?
Neem vrijblijvend contact met ons op

NFO werkt onder andere voor: