
Cursus Forensisch DNA-onderzoek
In het afgelopen decennium is het forensisch DNA-onderzoek een steeds grotere rol gaan spelen in het strafrecht. Doordat de DNA-technieken erg gevoelig zijn geworden is er minimaal sporenmateriaal nodig om een DNA-profiel te vervaardigen. Dit heeft er toe geleid dat DNA-profielen in veel strafzaken onderdeel uitmaken van de bewijsvoering. Maar de gevoeligheid van de techniek roept vaak ook vragen op omtrent de delictgerelateerdheid van de gevonden DNA-sporen.
Doel van de cursus forensisch DNA-onderzoek is de advocatuur handvaten aanreiken om het DNA-onderzoek in strafzaken kritisch te leren bekijken. Met de opgedane kennis is de advocaat in staat om doelgerichte vragen te stellen over de betrouwbaarheid en toepasbaarheid van DNA-sporen als bewijsmateriaal.
Tijdens de cursus forensisch DNA-onderzoek leert men hoe het forensisch DNA-onderzoek wordt toegepast in de praktijk vanaf het veiligstellen van sporen tot en met de deskundigenrapportage. Naast de theoretische instructie gaat u zelf aan de slag met het analyseren van een DNA-profiel.
Aan de orde komen:
- het veiligstellen van forensische sporen
- het onderzoeken van de Chain of Custody / de bewijsketen
- autosomaal DNA, mitochondriaal DNA, Y-chromosomaal DNA-onderzoek
- interpreteren van DNA-profielen (mengprofielen, partiële profielen)
- DNA-sporen in de strafrechtelijke context
- statische en criminalistische bewijswaarde van DNA-sporen
- De bewijskracht en bewijswaarde van een DNA-match
- DNA-onderzoek op bronniveau en op activiteitniveau
- praktijkvoorbeelden
Als u deelneemt aan de cursus ontvangt u een uitgebreide cursusmap met literatuur over de besproken onderwerpen, een checklist met op te vragen stukken en relevante artikelen.
Klik hier als u geïnteresseerd bent in een incompany cursus.